13.Recently,China Dream has been the subject of a public topic.Although it is quite common for Chinese people to dream of a developed China,most people also have their own dreams.I interviewed several young Chinese students with higher US educational backgrounds.They all had their own dreams for their native country.
Fred Wang,an MBA student in the US,said,"I dream of equal chance for the young in China.Equality means all young people can compete fairly,based on the rule-of-law no matter whether they are rich or poor."
Yujie Zhao,another MBA student in California,said,"I dream of having the best education for my children so they will not lose at the starting line,and I dream of being able to take good care of my parents after they return home from work."
Yiqiong Zhang,an MBA graduate from the US,shared her dreams."I have a dream which I have been holding for many years,that is after working hard for about 20to 25years,I can have enough money to build and manage a bookstore or a flower shop.Besides working hard,I am able to enjoy life,to play the piano,to hike and to enjoy a two-month-long vacation every year.This may be a common dream among young Chinese students."
There is no doubt that all of these young students have their own China Dream.They all love chasing their dreams.The beautiful China Dream requires everyone's hard work.Everyone should work hard to make their dreams come true.
42.Which is TRUE about the three young Chinese students?C
A.They receive higher education in their native country.
B.They receive education of all levels in California.
C.They have their own hopes and dreams for China.
D.They have their own hopes and dreams for the US.
43.What does the word"compete"in the second paragraph mean?A
A.競爭
B.完成
C.對待
D.成功
44.Which one is Yiqiong Zhang's dream?D
A.Having an equal chance for the young in China.
B.Having the best education for her children.
C.Managing a bookstore or a flower shop in her middle ages.
D.Taking a four weeks'vacation every year.
45.From the passage we can learn that China DreamB.
A.is very difficult to come true
B.requires everyone's hard work
C.is a subject we need to teach in school
D.is only a dream of young Chinese students.
分析 【文章大意】最近,中國夢一直是一個公眾 話題.每一個中國人都會有夢想,作者采訪了幾位年輕的中國學生.他們有自己以及和祖國相關的夢想.他們都喜歡追逐他們的夢想.而美麗的中國夢需要每個人的努力工作.
解答 42 C 細節(jié)理解題.根據(jù)文章:They all had their own dreams for their native country.可知為了他們的國家,他們都有他們自己的夢想.故選C.
43 A 詞義猜測題.根據(jù)文章:Equality means all young people can compete fairly,based on the rule-of-law no matter whether they are rich or poor."可知句意:平等是根據(jù)法律制定的,無論是夫人還是窮人,所有的年輕人都能公平競爭.所以此處結合語境應該是競爭的意思.故選A.
44 D 細節(jié)理解題.根據(jù)文章:."I have a dream which I have been holding for many years,that is after working hard for about 20to 25years,I can have enough money to build and manage a bookstore or a flower shop.Besides working hard,I am able to enjoy life,to play the piano,to hike and to enjoy a two-month-long vacation every year.可知張藝瓊的夢想是每年可以有足夠的假期.故選D.
45 B 細節(jié)理解題.根據(jù)文章:The beautiful China Dream requires everyone's hard work.Everyone should work hard to make their dreams come true.可知美麗的中國夢需要每個人的努力工作.故選B.
點評 首先要仔細閱讀短文,掌握大意,然后結合具體的題目再讀短文,從中找出相關信息,就可以確定正確答案.